Mijn No Buy Year: The End

Het is gedaan, I did it! Ik heb een jaar lang niets gekocht en ik leef nog, hihi! Dat verdient toch een vreugdedansje, hé? Hoe is dat jaar nu eigenlijk verlopen? Dat vertel ik je graag in deze uitgebreide blogpost!

Oké, ik heb niet echt helemaal NIETS meer gekocht. Ik had sowieso een aantal uitzonderingen zoals eten, verzorging, basics (ondergoed en sokken, die ik overigens niet kocht), e-books en wol voor een breiproject. Maar voor de rest heb ik zo goed als niets nieuw gekocht in 2018 en ik ben er trots op!

Waarom ik het alweer deed? Dat kan je hier lezen, maar ik vertel het je ook graag in ’t kort nog eens. Eerst en vooral deed ik de uitdaging omdat het produceren van spullen een enorme impact heeft op het milieu, maar ook om geld uit te sparen en anders met mijn spullen te leren omgaan. En dat is me best goed gelukt!

Wat kocht ik wél nog in 2018?

 

Ik kocht toch wel een paar dingen nieuw, waaronder:

– Een kalligrafiepen, omdat mijn andere pen stuk ging. Uiteindelijk heb ik hem niet vaak genoeg gebruikt, dus misschien toch een kleine miskoop? Ik kocht die ook in het begin van het jaar, dus misschien was het een kleine herval?
2 iPhone opladers. De eerste kocht ik bij Flying Tiger (foei!) en ging – uiteraard – al snel weer stuk, dus kocht ik een tweede die beter maar ook veel duurder was. Deze doet het nog steeds goed. Les die ik heb geleerd: koop geen goedkope opladers… Dat was wel even een miskoop, oops.
3 tijdschriften: 2 Flows en 1 Happinez. Ik las ze uit en gaf ze daarna door, dus ze zijn sowieso niet verloren gegaan.
– De coole totebag van Flora in The Garden. Ik kon deze echt niet aan mij laten voorbijgaan! Hij wordt bijna dagelijks gebruikt én ik heb een kleine zelfstandige gesteund. Dat mag toch ook tellen.
Verder kocht ik dus niets nieuw, maar wel ging ik af en toe naar de tweedehands winkel. Daar kocht ik:

– Een jeansbroek, want de mijne scheurde op het werk en de stof was zo dun geworden, dat repareren geen zin had (7€).
– 2 leuke bloesjes (16€ in totaal)
– Een roze overgooier waar ik al een tijdje naar op zoek was, ik ben er helemaal verliefd op! (15€)
– Een thermos, die na een tijd jammer genoeg stuk bleek te zijn, maar waar ik toch een beetje plezier aan heb beleefd. (2,5€)
Bloempotten, want ik heb vorig jaar veel stekjes gekregen! (2€)
– 2 LP’s (1€ ofzo)

 

Wat met Kerst?

 

Ja, en toen kwam kerst uiteraard… Hoe ging ik dat doen? Ik wilde mijn uitdaging in die laatste maand niet laten vallen. Dus besloot ik belevingscadeautjes te geven. Zo kregen het schoonzusje en schoonbroertje tickets voor Disney on Ice (cadeautje voor mezelf inclusief, check!) en met mijn zus ga ik een workshop zeefdrukken volgen. Ik kocht ook een aantal dingen tweedehands en maakte ook wat zelf. En ik gaf ook wat eten cadeau, want eten is altijd leuk om te krijgen, toch? Het leek alsof ik heel weinig cadeautjes mee had naar familie, maar ik vind zelf dat het echt topcadeautjes zijn!

Wanneer heb ik het moeilijk gehad?

 

Ik heb het shoppen over het algemeen niet echt gemist en als ik het miste, dan liep ik even door de kringloopwinkel 🙂 Wat kapot ging, kon ik gelukkig repareren of ik verving het door tweedehands, zoals mijn jeansbroek. Soms merkte ik ook dat ik eigenlijk wel zonder kan, zoals toen mijn blender stuk ging. Ik gebruikte de rest van ’t jaar gewoon mijn handmixer. Dat is niet altijd even handig gebleken, maar ik heb mijn blender over het algemeen niet echt gemist. Ik ben ook dit jaar niet van plan een nieuwe blender te kopen, tenzij ik op een goed tweedehands exemplaar stoot.

Het lastige aan niets kopen is dat de advertenties je rond de oren lijken te vliegen. Op social media, op de televisie, in tijdschriften, gewoon onderweg, in de winkel,… Overal proberen ze je aandacht naar nutteloze spullen te trekken. Daarom heb ik een aantal merken ontvolgd op sociale media en heb ik de winkelstraten zoveel mogelijk vermeden tijdens openingsuren.

Dit jaar heb ik gemerkt dat de kleding die ik het vaakst draag wel aan vervanging toe is. Zo ging mijn favoriete zomerbroek stuk en heb ik geen tweedehands alternatief gevonden. Daar baalde ik zo van, want in een gewone winkel had ik zo een nieuwe gevonden. Maar ik wilde niet, want ik kon op zich wel zonder. Maar wat heb ik die broek gemist tijdens de warme zomerdagen! Ik weet al waar ik in de tweedehandswinkels de komende maanden naar op zoek ga!
Ook zijn zo goed als al mijn bh’s versleten, maar ik weigerde er nieuwe te kopen. Ja, het zijn basics, maar dat kocht ik meteen zoveel nieuwe dingen aan… Dat zou in mijn hoofd niet kloppen. Je kan al raden wat ik deze maand ga doen, haha 🙂

En een grote verrassing vond ik toch wel: boeken. Nieuwe boeken. Wat heb ik het moeilijk gehad om geen nieuwe boeken te kopen. Ik ging met Glenn 1x een boekenwinkel binnen en ik kon wel huilen. Ik wilde zoveel boeken kopen! Ik heb mezelf daar wel serieus gemarteld, verdorie. Gelukkig kon ik voor heel veel nieuwe boeken in de bib terecht (halleluja!) en de rest kocht ik als e-book. Er zijn wel een aantal boeken die ik het afgelopen jaar op mijn wishlist heb gezet en die ik écht nieuw wil kopen. Daarover later meer.

En als laatste, mijn iPhone. Jawel, twee weken voor kerst liet ik mijn iPhone in de WC vallen. Really, dan moet je bijna 30 zijn om je gsm voor de eerste keer in het toilet te laten vallen! Ik was zo boos op mezelf! Gelukkig viel hij te repareren. Het kostte redelijk wat geld, wat een onvoorziene kost was, maar ik ben gelukkig de zoektocht niet moeten aangaan naar een nieuwe oude gsm 🙂

Wat heb ik geleerd?

 

Nu mijn No Buy Year om is, wil dit niet zeggen dat ik weer als een gek kan – en wil! – beginnen shoppen. Ik heb dit jaar geleerd dat ik al die nieuwe spullen helemaal niet nodig heb, ook al doen de advertenties mij geloven van wel. Je kan zo ongelofelijk veel tweedehands kopen! Het zou stom zijn om nieuwe grondstoffen te verkwisten als het product in het verleden ook al eens is gemaakt en hoogstwaarschijnlijk wel ergens te vinden is.

Mijn ogen zijn in ieder geval nog meer open gegaan. Ik wil leren leven met minder, leren repareren wat stuk is (zoals mijn schoenen die ieder jaar een onderhoudsbeurt krijgen en mijn gsm), tweedehands kopen indien nodig en als laatste pas nieuw kopen. En als ik al eens iets nieuw zal kopen, ga ik er heel goed over nadenken. Ik wil sowieso enkel nog zoveel mogelijk van merken kopen die duurzaamheid promoten en een goed en eerlijk verhaal te vertellen hebben. Ik heb het afgelopen jaar al een aantal leuke webshops en merken leren kennen, die in de toekomst misschien van pas kunnen komen. Alle tips zijn ook meer dan welkom 🙂

Door niet te shoppen, heb ik trouwens ook veel geld kunnen sparen ondanks dat mijn inkomen het afgelopen jaar zo laag is geweest. Dat is natuurlijk ook mooi meegenomen 🙂

Ik ben van plan nog een aantal blogposts te schrijven deze en volgende maand met tips en tricks over niets meer kopen, boeken die me hebben geholpen enzo. Dus als jullie vragen hebben, shoot en dan zal ik ze binnenkort misschien beantwoorden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *