DIY: gel voor krullend haar

Kan je zelf gel maken? Voor krullen? Ik geloofde het eerst zelf ook niet. Maar het kan dus wel echt en het werkt ook nog eens goed! Wil je zelf aan de slag om geweldige gel voor jouw krullen te maken en alle commerciële producten overboord te gooien? Lees dan zeker verder, want het is sneller klaar dan je denkt!

Iets meer dan een jaar geleden stopte ik met het gebruik van commerciële producten voor mijn haar. Mijn krullenmousse was op en ik besloot geen nieuwe te kopen. De verpakking was allesbehalve Zero Waste en de samenstelling van het product was veranderd, waardoor ik er sowieso niet meer tevreden van was. Ik wilde mijn haar de nodige rust geven en uitzoeken wat bij mijn krullen past. En ik vond het perfecte recept! Je maakt het op 5 minuutjes en ik leg je uit hoe.

De zoektocht naar een goed product voor mijn haar leek een heus avontuur. Ik heb dus zacht krullend haar, zo een pretje! Iedere dag is het afwachten wat je haar weer van plan is, haha. Daarnaast heb ik ook nog eens dun, maar wel veel haar, waardoor mijn krullen enorm stroachtig zijn als je er niets aan doet. Ik kan je al zeggen, dat is geen zicht, dus mijn haar werd de hele tijd in een dotje of staartje gestoken. Ik heb een tijdje jojoba-olie gebruikt om mijn haar te voeden en daar leek het wel blij mee te zijn. Alleen kwamen mijn krullen nog niet echt tot hun recht.

Totdat een klant bij Content, waar ik op dat moment stage liep, de tip gaf dat je gel kan maken van lijnzaad. Hé, lijnzaad, hoe maak je daar nu gel van? Blijkbaar is het heel gemakkelijk en nog eens super snel klaar! Ik vond het wel interessant en testte het uit, en zo geschiedde: mijn nieuwe favoriete, volledig natuurlijke gel voor schone, gezonde krullekes én hij is nog eens Zero Waste! Wil je ’t ook maken? Lees dan zeker verder!

Wat heb je nodig

 

  • 300ml water
  • 3el lijnzaad (heel, geen gebroken) – Wil je helemaal Zero Waste zijn? Koop dit dan in de verpakkingsvrije winkel.
  • Eventueel essentiële olie naar keuze
  • Pan
  • Zeef
  • Een propere (glazen) potje

 

Hoe maak je ‘t?

 

1. Doe het water in een pannetje en breng aan de kook.
2. Doe het lijnzaad er bij, zet het vuur wat zachter en roer.
3. Van zodra je merkt dat de consistentie van het water aan het veranderen is naar precies lijm, is het eigenlijk al klaar. Bij mij is dit meestal al na een 3-4 minuten. De gel gaat bij het afkoelen nog slijmeriger worden en dan heb je pas de gel die je wilt.
4. Zeef het goedje zo snel mogelijk. De gel koelt heel snel af en dan kan je het niet meer zeven. Als je het goedje te lang laat koken, omdat je denkt dat het nog niet dik genoeg is, kan je het op geen enkele manier meer zeven.
5. Voeg eventueel een aantal druppeltjes essentiële olie toe, ik gebruik momenteel Tea Tree.
6. Omdat mijn potje te klein is en mijn zeef te groot, giet ik de gel na het zeven pas in mijn potje.
7. Laat goed afkoelen, de gel gaat nu goed indikken.
8. Bewaar in de koelkast.

De gel op tijd van het vuur halen is echt the key to success. Zorg dus dat je voldoende lijnzaad in huis haalt. Ik moet soms ook nog opnieuw beginnen, omdat ik te lang twijfelde.

Je gel is nu klaar voor gebruik! Volgens veel bronnen op het internet zou je de gel maar 2 weken in de koelkast kunnen bewaren, maar ik heb de mijne nu al een dikke maand in de koelkast staan en hij ziet er nog steeds goed uit.

Het enige nadeel? Je moet de gel altijd in de koelkast bewaren, waardoor je voor of na het douchen dus even naar de keuken zal moeten lopen. Maar dat is het toch echt meer dan waard! Hierdoor is het wel moeilijk om je potje op vakantie mee te nemen, dus daar heb ik nog niet meteen een alternatief voor…

Mijn krullekes zijn in ieder geval suuuuper blij met hun nieuwe gel en mijn groen hartje ook! Wie had gedacht dat gel zo makkelijk te maken was? ^-^

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *