Stoppen met shoppen: hoe doe je dat?

Photo by Sarah Dorweiler on Unsplash

Dit jaar houd ik een No Buy Year en in het kader van mijn consuminderen wil ik toch wel een aantal keer bloggen over dit onderwerp. Misschien zet het jullie wel aan om ook wat minder te shoppen? In deze post geef ik 5 mooie tips om te stoppen met shoppen.

Stoppen met shoppen, waar is dat goed voor? Ik doe het vooral om mijn ogen eens te openen. Heb ik al die spullen echt nodig? Kan ik het ook op een andere manier oplossen in plaats van meteen iets nieuws te kopen? Dat ik er geld mee bespaar is mooi meegenomen, aangezien ik dit jaar maar een laag inkomen heb. Maar dat is niet de reden waarom ik het doe. Ik hoop dat ik hierdoor in de toekomst gewoon minder ga kopen, want er bestaan al zoveel spullen in de wereld die op zoek zijn naar een tweede leven.

Hoe begin je daar toch aan, aan dat stoppen met shoppen? Awel, ik leg het u graag uit in vijf stappen.

 

1. Beslis om te stoppen met shoppen, zo bereid je jezelf al mentaal voor.

Redelijk logisch, maar toch moet het in dit lijstje staan. Zeg gewoon tegen jezelf: nu stop ik ermee! Maak ook duidelijke regels. Waarmee stop ik? Gewoon kledij? Of oorbellen? Of eerder het verzamelen van knutselgerief? Zo heb je een duidelijk doel voor ogen.

 

2. Ontvolg alle merken waar je niet meer van wilt kopen, zo raak je zo min mogelijk in verleiding.

Het nadeel aan sociale media is dat je in een stroom van informatie en reclame zit. Merken stalken je schaamteloos met hun nieuwe producten, wat het vreselijk moeilijk maakt om te weerstaan aan al die coole producten. Ontvolg zo veel mogelijk! Hoe minder je het ziet, hoe minder je er aan gaat denken.

 

3. Blijf weg uit de winkelstraten.

Ook hier, zorg dat je niet in de verleiding komt. Blijf weg uit die winkelstraten! Je zal al snel merken dat je die drukte en eindeloze reclame niet nodig hebt. Nu heb je plots tijd om andere dingen te doen. Zoals een boek lezen in ’t zonnetje of een extra lang bad nemen of dat ene uitstapje maken dat je al zo lang aan het uitstellen bent.

 

4. Houd een shopping dagje in je eigen kleerkast

En dan nu het fijne er aan koppelen, ga eens een dagje shoppen in je eigen kleren en sta versteld van welke schatten er diep verborgen zitten in die kast. Maak een doos met ‘weg’, ‘misschien’ en stapel alles wat je nog wilt houden op bed. Pas alles nog eens rustig, zodat je weet waar je nog in past. Ben je heel zeker “dit moet weg”, gooi het zonder nadenken in de ‘weg’-doos. Ben je aan het twijfelen, dan gaat het in de ‘misschien’-doos en is het een duidelijke JA, dan gaat het op bed.

Je gaat er stom van staan hoe makkelijk die beslissing na een tijdje wordt. Zo begint mijn JA en misschien stapel altijd heel groot en ga ik de dag nadien een heleboel uiteindelijk toch in de ‘weg’-doos gooien. Laat de dozen nog een paar dagen staan en kijk wat het met je doet. Doe uiteindelijk de ‘weg’-doos effectief weg naar de kringloopwinkel of een goed doel. Laat de ‘misschien’-doos nog een maandje staan. Heb je niet meer aan die dingen gedacht?  Weg ermee! Alle JA kledij kan je weer mooi ordenen in je kast. Geniet van die kledij en draag ze zo vaak mogelijk.

Je gaat er stom van staan hoe vaak je dit de eerste maanden opnieuw kan doen! Na een tijdje heb je een mooie stapel favoriete kleren en doet de rest er niet meer toe.

Ik heb het nu gehad over kleren, maar dit kan je natuurlijk ook doen met juwelen, knutselgerief, werkmateriaal, … Laat je gaan!

 

5. Repareer al je favoriete kledingstukken.

En dan is het tijd voor het belangrijkste. Gaatje in dat ene favoriete bloesje? Repareer het! Volg een basis cursus naailes bij de mama of oma en leer alles fiksen. Gaatjes, knopen, scheuren, … Alles kan gerepareerd worden. Zo kan je toch nog genieten van je kledingstuk! Is het echt naar de vaantjes? Probeer er iets anders van te maken? Laat je fantasie de vrije loop!

Je hebt écht geen splinternieuwe kleren nodig om je goed te voelen. Less is more! Hoewel ik al enorm veel heb weggegooid de laatste maanden, blijf ik telkens weer shoppen in mijn eigen kast en blijft mijn ‘weg’-doos maar vol geraken. Volgend seizoen is het weer tijd voor een shopping spree in mijn zomerkledij. Ik kijk er al naar uit.

En heb je na deze stappen toch een mooi kleedje op het oog? Denk er eerst eens goed over na en koop het pas als het in je gedachten blijft hangen. Zo heb je er één kledingstuk bij waar je pas écht van gaat genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *