February Yoga Pose Challenge: verslag

Iedere maand van dit jaar focus ik mij op één bepaalde houding om op die manier op een rustige manier kennis te maken met het uitgebreide gamma aan yogahoudingen. Ik pak iedere maand een ander thema aan. In februari heb ik me bezig gehouden met mijn flexibiliteit aan de hand van de Seated Forward Bend Variation en de Liggende One Legged Stretch. Wat heb ik deze maand allemaal geleerd?
Dat stretchen voor mij een hele opgave is, is ondertussen wel al duidelijk. Daarom heb ik me in februari dus geconcentreerd op die ‘beperking’, om het toch even zo te noemen. Ook al gaat yoga niet om flexibel zijn, ik merk steeds weer dat mijn gebrek aan flexibiliteit mij soms echt beperkt in mijn houdingen. Vooral naar ontspannen toe dan. Ik kan heel veel gewoon niet op een comfortabele manier doen, omdat de minste stretch me al tegenwerkt.

Daarom dus zo snel mogelijk die flexibiliteit aanpakken! En dat deed ik aan de hand van twee heel rustige houdingen. Die kan je makkelijk doen tijdens of na je yogasessie, gedurende enkele minuten. Ik deed dit voornamelijk na mijn yogasessie, omdat ik merkte dat mijn lichaam dan al meer ontspannen is en de oefeningen dan ook gewoon veel beter lukken. Meer motivatie, check!

Het resultaat!

Na 4 weken stretchen kan ik mijn been strekken! Nog niet volledig wanneer ik de Liggende One Legged Stretch doe (dus helemaal recht is mijn rug nog niet bij de Seated Forward Bend), maar ik ben wel heel trots op het resultaat! Je zit hoe mijn knie naar boven kwam in het begin van de uitdaging en hoe mijn been op de grond rust na week 4. Geweldig toch! Van de Forward Bend is uiteraard nog geen sprake, maar ik ben alvast de goede weg op!


Wat heb ik geleerd?

Stretchen vraagt tijd

Ik dacht dat een maand genoeg was om toch een beetje voorover te kunnen buigen. Fout! Je lichaam heeft meer tijd nodig dan dat om op een gezonde manier te stretchen. Hoewel ik heel trots ben op het resultaat, merk ik dat ik de rest van het jaar ga nodig hebben om de houding volledig onder de knie te krijgen. Niet erg, mijn lichaam heeft alle tijd van de wereld!

Sterk in de houding zitten

Wanneer je, zoals ik, niet makkelijk rechtop kan zitten met je benen gestrekt voor jou uit, dan heb je de neiging om in elkaar te zakken. Het is de bedoeling om sterk in de houding te blijven zitten. Dit vraagt toch wel behoorlijk wat concentratie. Ik moest me regelmatig herpakken.

De houding een aantal minuten vasthouden

Je moet een aantal minuten in de houding blijven om voldoende te stretchen. Je lichaam heeft de tijd nodig om te wennen aan de stretch. Hoe rustiger je dit doet, hoe beter dit is voor je lichaam. Geen gehaast en gepuf dus. Rust en kalmte!

De houdingen

Deze twee houdingen zijn heel erg leuk om te leren stretchen. Je ziet heel snel vooruitgang en dat geeft echt een boost! Ik deed beide houdingen na mijn yogasessie en ze zijn perfect om de sessies af te ronden.

Seated Forward Bend Variation

Deze is de meest uitdagende. Je moet de hele tijd aan je houding denken. ‘Sterk in de houding staan, rug recht,  been gestrekt, schouders onder de oren, …’ Niet zo makkelijk in het begin. Naargelang ik mijn been beter kon strekken, merkte ik ook dat het makkelijker werd om een rechte rug te maken. Het vraagt wel wat doorzettingsvermogen om enkele minuten te blijven zitten, maar het geeft veel voldoening als je merkt dat je been steeds dichter en dichter naar de grond toe gaat.

Liggende One Legged Stretch

Deze houding is de perfecte afsluiter. Je moet gewoon rustig op je rug liggen en je been in de lucht zwieren. Heel ontspannend en hierdoor makkelijk om lang te blijven liggen. Je merkt al snel of je goed ligt, het is kwestie van de houding weer enkele minuten te kunnen aanhouden. Ik lag in het begin erg vel weg van de muur, wat niet echt motiverend was. De stretch was gewoon al hard genoeg. Ondertussen komt die muur steeds dichter en dichter en dat geeft een heel leuk gevoel!

Conclusie

Ik ga deze oefeningen de komende maanden blijven doen. Ik hoop naar het einde van de Yoga Pose Challenge de Seated Forward Bend goed te kunnen. Lenig worden vraagt gewoon tijd, maar het is zeker niet onmogelijk! Ben je allesbehalve flexibel zoals mij? Dan zijn deze twee houdingen de perfecte oefeningen voor jou! Geen excuses meer. Je kan het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *