5 Yoga Video’s voor Absolute Beginners

Yoga video’s voor absolute beginners vinden lijkt makkelijk, maar dat is het eigenlijk niet. Hoewel veel video’s de benaming ‘complete beginners’ in hun titel vermelden, is dit niet meteen bestemd voor personen die amper op een mat zijn gestapt. Ik heb me meerdere malen mispakt aan yogasessies en moest soms zelfs opgeven omdat het gewoon te moeilijk werd. Niet leuk en al helemaal niet motiverend. Daarom dus een lijstje met enkele video’s voor complete beginners speciaal voor jou, zodat je meteen goed zit!

Hoewel veel video’s het woord ‘beginners’ in hun titel hebben staan, is het begrip ruim te omvatten. Iemand die downward dog kan, is een beginner. Iemand die makkelijk lunges kan doen, is ook een beginner. Iemand die snel van houding naar houding over kan gaan, is ook een beginner. En toch kan ik al deze dingen niet. Dus ik ben een complete beginner die echt bij het prille begin moet beginnen. Rustige houdingen, die goed worden uitgelegd. Geen zweterige sessies waarin je snel van het ene naar het andere overgaat. Dan kan ik niet meer volgen, verlies ik volledig de controle over mijn ademhaling en wal ik de hele tijd om. Frustrerend in plaats van ontspannend. Als ik echt niet meer kan volgen en het is gewoon te hoog gegrepen, dan stop ik er gewoon mee. En dat is natuurlijk geen fijn gevoel.

Ik wil op mijn mat stappen met het vooruitzicht dat ik een half uur later terug lekker zen van mijn mat afstap. Toch is het een heuse zoektocht geweest naar video’s die goed bij mijn niveau passen. Na een aantal maanden zoeken en uittesten, heb ik toch een aantal video’s gevonden die ik nu regelmatig gebruik.

Gedaan dus met zoeken naar makkelijke en ontspannende yogasessies. Ik heb voor jou een lijstje gemaakt met super ontspannende video’s die volledig op maat zijn voor complete (en vooral niet flexibele) beginners!

Wat ik zocht in een video: 

– Leren ademhalen, dus ondersteuning tijdens de video over het correct en rustig ademhalen
– Rustige oefeningen die lang worden aangehouden
– Geen te zware stretch
– Maar toch een klein beetje uitdaging
– Focus op pure ontspanning en leren kennismaken met yoga

Mijn favoriete video’s op dit moment:

1. A Little Goes a Long Way – Yoga With Adriene

Ik ben een ware fan van Yoga with Adriene. Hoewel een heleboel van haar video’s toch nog een beetje te hoog gegrepen zijn voor mij, vergeet ze de complete beginners niet. Dit is een yogasessie die ik een ganse week iedere dag heb toegepast. ’s Ochtends zorgt het voor een goed begin van de dag en ’s avonds maakt het mij klaar om onder de wol te kruipen. Een hele leuke sessie, super ontspannend en volledig gemaakt voor de beginner.

 

2. Bedtime Yoga – Yoga With AdrieneDeze sessie doe ik enorm graag na een lange werkdag. Een uurtje voordat ik ga slapen zet ik de TV uit, rol ik mijn yogamat uit en zet ik deze video op. Je hebt er enkel een dekentje en kussen bij nodig. Doe je pyjama alvast aan en dan kan je erna meteen naar dromenland. Een heel rustgevende sessie zonder al te veel uitdaging! Een kleine drempel voor als je niet zoveel motivatie hebt.

3. Yoga For Complete Beginners – Yoga Practice Video’sDeze video heeft me doen beseffen dat iedereen op een andere manier aan yoga begint. Ik heb deze video gebruikt in het prille begin om te leren ontspannen en mijn lichaam te leren aanvoelen. Je leert er de beginselen van yoga op een kalme manier ontdekken.


4. Yoga Before Bed – Rachel Brathen
Een hele korte sessie van slechts 5 minuten voor zij die niet veel tijd hebben. Ik kijk enorm op naar Rachel Brathen. Ze is een echte inspiratie voor mij. In deze video moet je aanvoelen hoever je lichaam in de houdingen kan gaan. Dit is dus geen video om je yoga avontuur mee te beginnen. Maar wel goed voor de complete beginner die zijn of haar lichaam al wat heeft leren aanvoelen. Ik doe de houdingen op mijn niveau, dus de video niet exact proberen na te doen is een goed idee.

5. Full Yin Yoga Class for Relaxation – ChriskaYogaDit is een lange sessie, perfect voor in het weekend. Dit is een mooi voorbeeld van hoe het er aan toe gaat tijdens een Yin Yogasessie in de yogales. Het is een ietwat confronterende sessie waarbij je echt op je beperkingen botst, maar tegelijkertijd leer je jouw houding aanpassen aan jouw niveau met behulp van dekentjes en kussens. Heb je meer dekentjes of kussens nodig voor ondersteuning? Doe dat dan! Het is de bedoeling dat je de houding toch enkele minuten kan aanhouden. Het kan moeilijk en uitdagend zijn, maar ontspan gewoon! Je zal zien dat je na een aantal sessies echt wel kan genieten van de oefeningen. Rustige zondag? Begin je dag dan zeker met deze Yin Sessie!


En dan nu genieten!
Welke yoga video’s vinden jullie heel ontspannend?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *