10 dingen die ik leerde van Yoga

Sinds ik met yoga ben begonnen, heb ik enorm veel bijgeleerd. Het is niet zomaar een sport, maar eerder een levensstijl. Door yoga ga je anders naar de dingen kijken. Mijn ogen zijn echt opengegaan. Ik heb het afgelopen half jaar echt enorm veel bijgeleerd, niet alleen over yoga, maar ook over mezelf. En dat is niet altijd even gemakkelijk geweest. Ik lijst even op wat ik allemaal heb geleerd tot nu toe. 
Ik ben nog nooit zo hard met mezelf geconfronteerd als de laatste maanden, en dat allemaal dankzij yoga. Door yoga leer je ontspannen, maar om die ontspanning te bereiken moet je eerst je hoofd en lichaam onder controle krijgen. Je leert enorm veel over jezelf (positieve- maar helaas ook veel negatieve dingen) en hoe je er mee om moet gaan. In het begin had ik enorm veel last van die confrontatie. Het negatieve leren omarmen en er op een positieve manier mee leren omgaan, dat is écht niet gemakkelijk. In de yoga moet je soms zo in de knoop gaan zitten met je lichaam, dat je ook snel beseft dat je eigenlijk met je gedachten en gevoelens ook in de knoop zit. Probeer dan maar eens te ontspannen… Eenmaal je dat onder de knie hebt, gaat de wondere wereld van yoga pas echt voor je open.

Dat yoga geen sport is zoals een ander, hebben jullie ondertussen ongetwijfeld al door. Maar wat leer je eigenlijk allemaal van die nieuwe levenswijze? Ik kan je alvast vertellen wat ik tot nu toe allemaal heb geleerd.

1. Yoga is moeilijk

Ik wind er geen doekjes om. Yoga is verdomd moeilijk. Vooral als inflexibel persoon stoot ik vaak tegen moeilijkheden aan. Hoewel je iedere oefening op jouw tempo doet, merk ik dat ik veel meer ondersteuning en accessoires nodig heb om mezelf te helpen tijdens yogasessies. Ik kan niet zo goed stretchen, waardoor ik het vaak moeilijk heb in makkelijke houdingen. Daarnaast is het soms echt heel moeilijk om die continue gedachtestroom even te pauzeren. Ik heb me er ondertussen al bij neergelegd dat ik meer tijd nodig heb om mezelf te ontspannen. En dat is oké.
Het moeilijkste aan yoga is doorzetten. Je moet leren doorzetten in moeilijke situaties. Stretchen is zwaar en je hebt snel de neiging om op te geven, omdat het te moeilijk wordt. In yoga moet je leren doorzetten. Je moet een onderscheid tussen ongemakkelijk en pijn leren maken. Voelt deze houding ongemakkelijk en moeilijk aan of  heb ik écht pijn? Meestal is het gewoon ongemakkelijk en dan moet je jammer genoeg doorzetten. En dat is niet altijd even gemakkelijk. Confrontatie alom!

2. Altijd ademhalen!

Je mag niet vergeten te ademen tijdens oefeningen. Wanneer een oefening moeilijk is, heb je de neiging om te stoppen met ademen. Hierdoor geraak je snel vermoeid en moet je al snel opgeven. Blijven ademen is dus de boodschap! Na een tijdje merk je dat je houdingen veel langer volhoudt door gewoon rustig te blijven ademen.

3. Traag en rustig bewegen

Yoga draait om ontspanning en gedurende heel je sessie ontspannen blijven. Doordat we zo gejaagd door het leven lopen, zijn we geneigd om snel van het ene naar het andere over te gaan. In yoga moet je net het omgekeerde doen. Alles moet traag en rustig. In en uit houdingen komen, opstaan, gaan liggen, … Alles moet rustig gebeuren. Hierdoor blijft je lichaam ontspannen en rustig. Tijdens yoga bestaat er geen tijd!

4. Je hoeft niet lenig te zijn om aan yoga te doen

In ieder boek dat je over yoga leest, herhalen ze dit wel duizend keer. En toch vind ik lenigheid toch wel handig tijdens yoga. Doordat ik niet lenig ben, zijn veel oefeningen voor mij moeilijker. Dat is op zich niet erg, maar ik denk vaak ‘wat als ik lenig zou zijn?’. Gelukkig zijn er veel oefeningen om je lenigheid te verbeteren. En daar ben ik mij deze maand op aan het focussen.
Je hoeft dus zeker niet lenig te zijn om te beginnen aan yoga! Het mag je niet tegenhouden om deze geweldige sport te leren kennen. Je leert het gaandeweg wel. En sommige mensen zijn gewoon stijve planken die er langer over doen om flexibel te worden – ik dus. Dat is helemaal niet erg.

5. Pijn is niet oké.

Zoals ik in puntje 1 al zei, je moet een onderscheid leren maken tussen ongemak en pijn. We hebben snel de neiging om op te geven als het moeilijk wordt. Bij yoga leer je doorzetten. Daarom is het belangrijk om te leren voelen. We willen ongemak snel als ‘pijn’ benoemen. Maar toch is er een groot verschil tussen ongemak en pijn. Ongemak is gewoon niet comfortabel, maar je kan het wel aan. Stretchen voelt al snel ongemakkelijk aan, maar doet geen pijn. Pijn is een sein van je lichaam dat je te ver gaat. Dat het echt niet oké is. Voelt een houding ongemakkelijk? Dan moet je jezelf erdoorheen sleuren. Oftewel, niet vergeten te ademhalen! Stuur je ademhaling doorheen de ongemakkelijke muur. Heb je toch echt wel pijn? Kom dan onmiddellijk uit de houding. Het is ongezond om door te zetten met pijn. Denk tijdens een oefening dus eerst ‘voelt dit ongemakkelijk of doet het echt pijn?’

6. Yoga maakt je sterk

Yoga maakt je zowel mentaal als fysiek sterk. Je leert je gedachten onder controle te houden en sterk in je leven te staan. Maar je kweekt ook spierballen met yoga. Tijdens yoga leer je om jouw eigen gewicht te dragen. Dit is een proces dat je niet op 1-2-3 doorloopt. Het vergt heel veel tijd en doorzettingsvermogen. Maar na verloop van tijd kan je jezelf dragen en kan je ondersteboven op je handen staan. Zeg nu zelf, jezelf zo dragen is toch veel cooler dan gewichten heffen in de fitness? Een zijn met jezelf, da’s gewoon het beste wat er bestaat.

7. It’s al in your head!

Je lichaam kan heel veel aan, maar vaak is het je hoofd dat je tegenhoudt. Wanneer een situatie moeilijk wordt, gaat er een alarm in je hoofd af. ‘Te moeilijk, je kan dit niet aan. Rechtsomkeer!’ Bij yoga moet je die gedachten leren stoppen en aanvoelen wat je lichaam kan. Zo panikeer ik in de yogales al snel wanneer ik de schouderstand moet doen. Als ik deze oefening thuis in mijn eentje probeer, merk ik dat ik veel verder kan. Dan nog heb ik dat stemmetje in mijn hoofd dat zegt ‘straks val je!’. Hoe meer ik oefen, hoe meer ik merk dat ik helemaal niet val. En dat die oefening veel makkelijker is dan hij lijkt. Paniek voor niets dus. Aanvoelen wat lichaam kan en de stem in je hoofd negeren. Dan pas merk je dat je veel meer kan dan je denkt!

8. Ieder yoga avontuur is uniek. Stop met vergelijken!

Als jij aan yoga begint, begin je aan jouw avonuur, jouw persoonlijk verhaal. Hoe leuk het ook is om eindeloos op Pinterest te staren naar foto’s van die perfecte vrouwen die yoga zo makkelijk doen lijken, stop er nu meteen mee! Niets is minder motiverend dan je daarmee te gaan vergelijken. De mensen die perfecte foto’s op sociale media delen, hebben al een lange weg achter de rug. Het is makkelijker om die foto’s te delen met de wereld en te laten zien hoe geweldig je bent in yoga, dan je weg ernaartoe openbaar te maken. Want dat ziet er niet zo glamoereus uit. Ik raakte in het begin zo gefrustreerd omdat ik al die geweldige poses niet kon. Ik kon al geen basis yoga houding aan, terwijl al die andere vrouwen daar geen moeite mee liken te hebben. ‘Ik ga dit nooit kunnen’, zei het stemmetje in mijn hoofd. Dit is geen geode basis om aan yoga te beginnen. Ik ben dan ook heel snel gestopt met pinnen. Ik ben ‘Yoga for complete beginners’ beginnen googelen en zocht manieren om die moeilijke poses toch doenbaar te maken voor mijn niveau. En dat werkte veel beter! Ik werk aan mijn verhaal en dat pakt niemand mij af.

9. Yoga kan altijd en overal

Of je het nu druk hebt of enorm veel vrije tijd hebt. Of je nu thuis bent of onderweg. Je kan altijd aan yoga doen! Wat je draagt, waar je bent of hoeveel tijd je hebt maakt niet uit voor yoga. Je kan in 5 minuten ontspannen of er een hele voormiddag de tijd voor nemen. Je kan het op een stoel doen, aan de kant van de weg of in je woonkamer. Je kan het in je pyjama, in je sportkledij of naakt. Alles kan en alles mag. Er bestaan eigenlijk geen excuses om niet aan yoga te doen.

10. Geniet!

Yoga is fijn. Geniet er gewoon van!

                                      Wat heb jij allemaal geleerd dankzij yoga?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *