5 tips om uit die yogadip te stappen

Een yogadip begint bij piekeren. Als je hoofd niet mee wilt, kan je het wel vergeten. En dat is mijn grootste probleem, mijn hoofd. Toch zijn er een aantal factoren die er voor kunnen zorgen dat je toch dat beetje meer energie en goesting krijgt om weer op die mat te kruipen. Ik ontdekte welke 5 factoren voor mij van groot belang zijn.
Drie weken geleden deed ik voor het laatst aan yoga. Waarom? Geen idee. Ik had er plots geen zin meer in. Mijn hoofd nam het van mij over en plots piekerde ik mij te pletter over het al dan niet beginnen aan yoga die dag. En dat gedurende 3 weken. Vorige week was ik het beu en toen mijn zus me sms’te met de vraag “Zaterdag yoga?”, wist ik meteen wat te doen. Met twee aan yoga doen is leuker dan alleen, of geeft me toch weer even de motivatie om er weer aan te beginnen. Hoe geraak je uit zo’n yogadip?

                                                                             *****

1. Naar de Yogales
Normaal gezien ga ik iedere zaterdag (of zondag) samen met mijn zus naar de yogales. Het is onze zusjestijd waar we enorm van genieten. Toch zijn we drie weken niet gegaan en dat eiste zijn tol. Ik deed gewoonweg niet aan yoga, wegens gebrek aan motivatie. Ik heb gemerkt dat die yogales mij goesting geeft voor de rest van de week. Ik verleg mijn grenzen eventjes en krijg zo motivatie om de rest van de week rustig op mijn tempo verder te werken. Af en toe naar die yogales gaan is voor mij heel belangrijk om dat dipje tegen te gaan!

2. Gezond eten
En daar gaan we. Ik ontbeet gedurende een ganse week gezond en ik stapte toen bijna dagelijks braaf op mijn mat. Tot ik op een dag weer in mijn oude routine viel. Ik kon mijn yoga van die dag wel vergeten. En daar begon het piekeren alweer. Ik “vergat” plots dat ik gezond moest ontbijten. Dat resulteerde in luiheid en heel de dag piekeren. “Ik ga straks even yoga doen”, “Oké, voor het slapengaan dan”, “Morgenvroeg meteen bij het opstaan! En daarna eet ik een lekkere smoothie!”. Niet dus. Ik liet me helemaal gaan en ik voelde mij er eigenlijk alleen maar slechter door. Hup, naar de winkel voor een volle lading fruit en groentjes! Want als ik gezond eet heb ik bakken meer energie en wilt mijn hoofd beter meewerken.

Foto

Ongezond ontbijtje, nog steeds in mijn pyjama… Slecht begin van de dag.

3. Je dag goed starten
Goed begonnen is half gewonnen, zeggen ze toch? Da’s eigenlijk waar. En toch vergeet ik dat iedere dag weer. Eigenlijk heb ik een ochtendroutine nodig. Geen gsm, geen computer, gewoon even tijd voor mezelf. Rustig aan het ontbijt beginnen, even op die mat stappen en mezelf aankleden. Kleed ik mij niet aan? Dan luier ik ook automatisch! Een uurtje vroeger opstaan dus, voor die extra energie!

4. Niet naar je hoofd luisteren
Stoppen met piekeren of je hoofd de kans niet geven om te piekeren. Piekeren is de grootste pretbederver. Als ik de dag goed start, merk ik dat ik die dag véél minder pieker. Dan gaat alles precies vanzelf. Dus stoppen met nadenken en gewoon doen! Je mat klaarleggen en een poging doen tot bewegen. Beter 5 minuten yoga dan helemaal geen yoga!

5. Bewegen
Zit je dan toch te piekeren, dan kan je het best je hoofd best even leegmaken. Dit lukt bij mij het beste door een goede wandeling in het bos te maken. Dan ben ik even weg van de bewoonde wereld en de afleidingen. Even alleen met mijn gedachten. Na een uurtje wandelen merk ik al dat ik veel rustiger en vrolijker ben.  Dan lukt die yogasessie ook meteen veel beter.

                                                                             *****

Natuurlijk mag je wel al eens luieren, koffiekoeken eten in je pyjama en lekker niksen, maar dan moet je ook daar gewoon enorm van genieten. Als je piekert bij het luieren is het misschien geen tijd om te rusten? Dan is het tijd voor een wandeling, een gezonde maaltijd of een beetje yoga! Want geef toe, daar word je toch veel vrolijker van?

Foto

Klik op afbeelding voor link

Laat ons het gewoon nog eens proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *